Besseggen

Besseggen er en av Norges mest kjente fjellrygger og du finner den i Vågå kommune i Oppland. Den er en del av Jotunheimen nasjonalpark og ligger ved Bessvatnet og Gjende, to innsjøer mellom fjellene. Hvert år regner man med at rundt 50 000 mennesker går turen langs eller over Besseggen, en tur som kan by på fantastisk natur og samtidig kan gjennomføres av hele familien. På det høyeste kommer man opp i 1 743 moh, så det er absolutt ikke en tur for folk med høydeskrekk.

Det er flere måter å komme seg til Besseggen på, men folk flest tar båten over innsjøen Gjende før de begynner på fjellturen. Båten går fra brygga ved Gjendesheim på morningen og tar deg til Memurubu hvor turen over Besseggen begynner. Men det er selvsagt også mulig å gå den andre veien ved å begynne i Bessheim eller Gjendesheim og gå ned fra Besseggen til Memurubu. Her kan du så ta båten tilbake til Gjendesheim.

Gjende og Bessvatnet

Innsjøen Gjende er 20 km lang og rundt en km i bredden. Den er den dypeste innsjøen i Jotunheimen med sin dybde på 150 meter og med fjellveggene langs Gjende som reiser seg opp til 1 300 meters høyde, så er det et imponerende syn når man seiler av gårde med båten. Vannet har en helt spesiell blågrønn farge som kommer fra brepartikler som vaskes ut i innsjøen og deretter blir reflektert i dagslyset. Men Gjende er ikke kun kjent for sin nydelige natur. Det er samtidig et populært sted å fiske og særlig ved Gjendeosen er det mange som liker å fiske og får fisk på kroken.

En annen og mindre innsjø ved Besseggen er Bessvatnet. Denne ligger 1 374 meter over havet og man kommer enkelt opp til vannet ved å følge en fem km lang sti fra Bessheim. Innsjøen er syv kilometer lang og flere ganger «kåret» som den reneste innsjø i Norge, noe som illustreres ved at man kan se bunnen på steder hvor det er 25 meter dypt.

Turer opp til toppen

Det er flere topper som man kan rekke på en god dagstur. En av dem er Nautgardstind med sine 2 258 moh. Det er mange måter du kan nå toppen på, men den enkleste for hele familien er fra Glitterheim. Her er det en fin merket sti som tar dere over Veo. Etter Veo følger man stien til venstre og går langs Nautgardsbrean videre oppover. Dette tur tar rundt tre timer hver vei og er ikke vanskeligere enn at alle kan bli med. Syns dere at en enkelt topp er for lite i løpet av en hel dag, så er det faktisk mulig å rekke flere topper på samme tur. Ved å gå fra Nautgardstind og videre mot Hindnubbane med Stornubben, så får dere besøkt to topper på samme dag. Sistnevnte er på 2 174 moh og turen hit tar ca. to timer ekstra.

Andre aktiviteter

Når man først er ute på tur, så er det greit med andre aktiviteter som også er morsomme for de litt mindre i familien. På Glittersjå fjellgård kan dere møte forskjellige husdyr i ulike størrelser og ikke minst skogens konge og dronning. En ting er den fantastiske utsikten fra gården over hele Jotunheimen, men fra publikumsområdet er det også mulig å komme helt tett på elgene. Det største elgtrekket i Europa går gjennom dalen og det er mulig å delta når elgene får mat, noe som helt sikkert er en stor opplevelse for store og små.

Eller du kan prøve deg på ørretfiske, terrengsykling i Sjodalen, rafting i Heidal eller teste deg selv 400 meter over bakken med en erfaren guide. Mulighetene er mange i området rundt Besseggen.