Falketind

Det finnes mange flotte fjell i Jotunheimen som det er mulig å enten nå på en vanlig gåtur eller ved å klatre noe av veien. Falketind tilhører den siste kategorien og med sin høyde på 2 067 moh er det samtidig ett av de høyeste i nasjonalparken. Fjellet ble besteget første gang tilbake i 1820 og de tre som kom seg opp til toppen, gikk via Snøggeken, også kalt Falkbreen, og siden langs nordryggen. Den gangen het toppen faktisk Koldedalstinden, men navnet ble endret av Aasmund Olavsson Vinje rundt 1870. Det finnes et annet fjell på motsatt side av Koldedalen, og dette har siden fått navnet Koldedalstinden.

En krevende tur

Falketind kan kalles for nabotoppen til Uranostind og ligger litt utenfor selve Jotunheimen nasjonalpark. Den har et imponerende utseende og er blant de mest populære toppene i området. Men det er krevende å komme seg opp på toppen og her må en passere en bre og på enkelte steder er det nødvendig å sikre seg da turen opp østveggen er bratt. Denne ruten kalles også for Pionerruta da det var denne veien de tre første kom seg opp på Falketind. Skal dere gå denne veien så bør dere ha med en fører som er lokalkjent.

Det er enklest å begynne ved Tyinholmen fjellstue og her er det også mulig å overnatte slik at man kan våkne frisk og uthvilt før turen opp til toppen. På samme måten som når man skal til Uranostind, så begynner turen med å kjøre innover Koldedalen til Koldedalsvatnet. Herfra begynner stigningen, men vær forberedt på at mye av turen vil gå på snø, så det anbefales å ta det rolig mens dere går oppover. Når dere kommer frem til breen er det tid til å finne frem utstyret og det er nødvendig med seler, stegjern og isøks. Litt avhengig av når på året man går mot toppen så vil dere enten oppleve å gå på breen mens den er dekket av snø eller så vil dere gå direkte på blåisen og kunne se de mange sprekkene. Av den grunn anbefales det å ha med seg en fører på turen.

Pionerruta

Når man følger den berømte Pionerruta opp østveggen så går det relativt bratt oppover og ruten har det som kalles klyveklatring i grad 2, 2+ hvor man bruker hender og føtter. Det kan derfor være nødvendig med sikring, litt avhengig av hvor erfaringen du er som klatrer. Teknisk er ruten ikke den vanskeligste, men den er vedvarende og det er nødvendig å finne rett vei da et fall kan bli fatalt flere steder. På denne delen av ruten er det derfor viktig å ta det helt med ro og klatre oppover i eget tempo.

Halvveis opp av fjellveggen kan det være nødvendig å sikre med tau da det ofte er mye snø på toppen av platået. Dette kan medføre rasfare og da er det bra å bruke sikring. Enkelte steder er det lite plass på fjellhyllene og plutselige bevegelser bør unngås når man er flere sammen. Om du er litt erfaren som klatrer så er det mulig å få med seg hele tre topper på over 2 000 moh, på en og samme dag. Midtre Stølsnostind 2 001 moh og Stølsnostind 2 074 moh ligger nemlig i kort avstand fra Falketind. Oppe fra toppen av Falketind er det mulig å se Koldedalsvatnet, Stølsnosbreen og Andrevatnet samt de mange andre flotte fjellene i Jotunheimen.