Om Fagernes

Fagernes er en liten by i Nord-Aurdal kommune i regionen Valdres. Det er ikke den største byen med sine knapt 2000 innbyggere, men tross sin beskjedne størrelse er byen likevel administrasjonssenter for kommunen. Byen kan feire 160 års jubileum og ble startet da handelsmannen Otto Struve startet den første handelsbedriften. Siden kom det til et hotell i 1875 og da Valdresbanen ble åpnet i 1906 fikk byen et oppsving og vokste seg større. Fagernes har ikke alltid hatt bystatus, det er noe som først ble vedtatt av kommunestyret i 2007. Her ble det foreslått at tettstedet fikk bystatus samtidig som de feiret sitt 150 års jubileum. Forslaget ble vedtatt enstemmig og siden har Fagernes kunne kalle seg for by.

Knutepunkt og turistsenter

Det er mange forbindelser fra Fagernes til Oslo, områdene rundt og Vestlandet. Tidligere var det mulig å ta toget til mange steder i Norge, men dessverre for Fagernes ble jernbanen avviklet i 1991 og siden da har det kun vært mulig å komme til byen med fly fra Oslo, buss eller kjøre selv. Valdresbanen var en av landets vakreste togturer og hadde Fagernes som endestasjon. Men etter de siste ordinære toget hadde gått den 31. desember 1988 så var det en periode med turisttog før det var helt slutt i 1991. I dag er skinnegangen tatt bort de fleste steder og erstattet med gang og sykkelvei. I den gamle stasjonsbygningen i Fagernes er det i dag en suvenirbutikk.

Mange turister finner vei til Valdres og Fagernes på grunn av den flotte naturen du finner her. Byen har samtidig utviklet seg til et regionsenter med restauranter, kafeer, et kjøpesenter, butikker, et folkemuseum og flere overnattingsmuligheter. Her finnes det et par hoteller og en campingplass samt mange gårder rundt byen som tilbyr overnatting i egne rom eller leiligheter. Med utgangspunkt i Fagernes har besøkende et godt utgangspunkt for å utforske Valdres regionen og på samme tid bo i en by med de fleste fasiliteter som trengs når man er på ferie eller en helgetur.

Rett utenfor Fagernes

Valdres folkemuseum ligger rett på utsiden av Fagernes by og består av mer enn 100 gamle hus. Her kan du se hvordan husene så ut i gamle dager og barna kan komme helt tett på griser, sauer, kalver og høner i det som kalles for «Kviistunet». Museet har en idyllisk plassering på «Storøya» hvor det også er mulig at gå tur rundt øya.  Av andre steder tett på Fagernes finner vi tettstedet Leira som snart har vokst sammen med Fagernes og som de senere årene har utviklet seg som handelssentrum. Her har det åpnet et shoppingsenter og flere av de kjente butikkjedene har åpnet store butikkutsalg i Leira. Men, området er også ofte benyttet av turister og lokale til å fiske, gå lange turer eller kose seg på badestranden som er langs Strondafjorden om sommeren.

Parken og vesleøya

Andre populære steder i nærheten av Fagernes sentrum er parken og Vesleøya. Disse fristedene er mest brukt av lokalbefolkningen og her kan de kose seg med en sandvolleyballbane, en idyllisk strandpromenade og en lekeplass hvor barna kan ha det moro. Stedet er skjermet fra trafikken som ledes gjennom sentrum og det er derfor det perfekte stedet for familien til å la sommerdagen gli forbi i det tempo de ønsker.