Om Valdres

Valdres er en region i sentrum av Sør-Norge og ligger mellom Gudbrandsdalen og Hallingdal. Regionen er delt inn i seks ulike kommuner og disse er Nord-Aurdal, Sør-Aurdal, Vestre Slidre, Øystre Slidre, Etnedal og Vang. Til sammen har disse seks kommuner 18 000 innbyggere og den største byen er Fagernes med et par tusen beboere. Valdres er kjent for sin vakre natur, fantastiske muligheter for å fiske og ikke minst en nydelig dialekt.

Rent geografisk ligger Valdres midt mellom Oslo og Bergen og E16 går gjennom regionen på sin vei mellom Norges to største byer. Valdres er godt beskyttet av fjell mot nord og vest hvor vi finner Jotunheimen med sine mange fjelltopper på mer enn 2 000 moh. I sør finner vi Golfjellet og med fjell det meste av veien rundt regionen, så har de alle muligheter for vill og vakker natur, samtidig som de er beskyttet mot vær og vind nede i dalen.

Først landbruk, siden turisme

Til å begynne med var Valdres en typisk landbruksregion i mange år, men stille og rolig har turismen vokst til å bli en fremtredende del av Valdres sin økonomi. Fortsatt spiller landbruket en viktig rolle i Valdres, men med Beitostølen i spissen har det kommet flere og flere turister, spesielt om vinteren. Området rundt Beitostølen har blitt svært populært og her er det lagt opp til at turister og lokale beboere kan bruke stedet uansett årstid. Her er det mange aktiviteter, blant annet sports-arrangementer, musikkfestivaler og ikke minst skirelaterte aktiviteter.

Beitostølen er kun en liten fjellandsby, men likevel kan de skryte av å ha de beste utvalget av barer, restauranter, butikker og overnattingsteder i hele Valdres. Om sommeren når det ikke er noe snø, så blir området gjort om til en sommerpark med trampoliner, karting, mini klatring, sommer alpinleker og mye annet for hele familien.

Valdres er mer enn Beitostølen

Lengst nord i Valdres finner vi Vang kommune, formentlig den mest naturskjønne delen av Valdres med sine mektige fjellandskap. Området er eksepsjonelt for utendørsaktiviteter som sykling, fotturer, klatring, ski og ikke minst fiske. Men her er det også mye å se på for dem som er glad i kultur og god mat. I Vang finnes det to stavkirker, den ene i Øye og den andre i Høre, lengst øst i kommunen. For dem som liker god og lokalprodusert mat så er Vang kommune midt i blinken. Ved området som kalles for Sandalen er det om sommeren en åpent seter høyt oppe i fjellet hvor det er mulig å få servert tradisjonell rømmegrøt, spekemat og lapper, alt sammen mens dere nyter utsikten over fjellet og dyrene som beiter fritt.

Tyin-Filefjell

Dette området er inngangen til Jotunheimen i nord og et område med lett tilgjengelige fjel. Det er derfor et populært område for alle som liker fotturer i fjellet uten å måtte bruke utstyr eller gå turer til toppen av ulike fjell. Tyin-Filefjell er også et område med veldig mange hytter og oppe på platået over Filefjell er det mange som sykler eller fisker i en av de mange vann som finnes i området. Samtidig er det enkelt å komme seg hit da hovedveien E16 går rett gjennom Filefjell. Den berømte Kongens Vei går også over Filefjell og hører til blant de mest spektakulære rutene i Norge, fylt med historie fra gammel tid.