Uranostind

Uranostinden ligger midt mellom Luster og Årdal kommune i Sogn og Fjordane og har en høyde på 2 157 moh. Fjellet er en del av Jotunheimen nasjonalpark og har en veldig spesiell topp som er karakterisert ved en nesten vannrett egg som kalles for timejern. Fjellet har faktisk dobbeltopp og den andre toppen kalles for Uranostinden S2 og har en høyde på 2 048 moh. Ønsker du å gå en tur opp til Uranostinden så krever det litt erfaring og utstyr da toppen ikke er så tilgjengelig som mange andre. Det beste utgangspunkt for å bestige fjellet er fra Koldedalen. Det finnes også en alternativ rute som går fra Uranosbreen og opp til Uranostinden. Går man denne veien så er det en selvfølge med breutstyr og har du ikke dette selv så må man ha med seg en fjellfører.

Turen begynner på Fondsbu

For de fleste som skal opp på Uranostinden begynner turen ved Fondsbu turisthytte. Her er det også mulig å overnatte og få frokost før turen begynner. De har også middager slik at dere kan få en fin helg ut av oppholdet om dere ankommer litt tidlig før dere skal ut på tur. For å komme seg til toppen er det nødvendig med en fører og de fleste av disse kommer fra Jostedalen Breførarlag. Han har også med seg utstyr som trengs, spesielt når man skal over Uranosbreen hvor det er nødvendig med isøks, seler og stegjern.

Etter å ha kjørt innover Koldedalen en liten halv time, så begynner turen oppover. I begynnelsen går det lett oppover og går langs en del av Uradalsvannet. Etter rundt tre timer med gåing i ulikt terreng er man fremme ved breen og de første utfordringer. Her kommer føreren for alvor til sin rett da breen har flere store sprekker, noen opptil ti meter dype og det kan ikke anbefales å falle ned i en slik sprekk. Derfor blir det medbrakte breutstyr også brukt på turen oppover breen. Etter en gå tur på to timer er man forbi breen og da gjenstår det siste stykke opp til Uranostind.

Fantastisk utsikt fra toppen

Det er ikke nødvendig med breutstyret når man har kommet seg forbi Uranosbreen og den første delen av det siste stykke opp til toppen er bred og fin å gå. Etter hvert blir det til en lang, smal rygg og det er ikke helt så enkelt å gå bort til varden som er plassert på toppen. Det kan være ganske nervepirrende å gå på ryggen av Uranostind og på begge sider er det 800 meter rett ned. Når det blåser litt er det ekstra «spennende», derfor er det også veldig bra å ha med en fører som er lommekjent i området. Hele turen opp til toppen tar 6 timer og når været er fint så blir man belønnet med en utsikt som kan ta pusten fra de fleste. Turen tilbake til Koldedalen går litt raskere enn veien oppover, kanskje logisk da det ikke er så tungt å gå ned som opp. Man må derfor beregne rundt ti timer for hele turen og være klar over at du sikkert er godt sliten når du er tilbake ved Fondsbu turisthytte.